کالاهای قاچاق بازار داخلی را نابود کرده است/ جایگزینی رانت و انحصار با تولید باکیفیت در صنعت خودرو

یک مدرس دانشگاه سمنان گفت: بازارهای بین المللی و داخلی را متاسفانه از دست دادهایم وقتی بازار نداشته باشیم تولید معنا ندارد ،آنچه در حوزه اقتصاد حاکم است مرتبط به بازار میشود.
در برنامه چشم انداز امشب مهمترین راه رفع موانع تولید در کشور با حضور رحمان سعادت مدرس دانشگاه سمنان و عباسعلی ابونوری مدرس دانشگاه آزاد مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه ایران کالا رحمان سعادت مدرس دانشگاه سمنان گفت: مسئله تولید اهمیت خاصی دارد و ما تولید و فرآیند تولید را خوب نشناخته ایم، اگر به علم اقتصاد آشنا باشیم بهتر میتوانیم برای حوزه تولید برنامه ریزی کنیم.
وی با اشاره به اینکه اگر بازار را داشته باشیم در این صورت می توانیم تولید و شاخص های اقتصادی را بهبود ببخشیم اظهار کرد: بازارهای بین المللی و داخلی را متاسفانه از دست دادهایم وقتی بازار نداشته باشیم تولید معنا ندارد آنچه در حوزه اقتصاد حاکم است مرتبط به بازار میشود،باید از بازار داخلی استفاده کنیم و بازارهای بینالمللی را به دست آوریم.
سعادت با اشاره به اینکه چین با بازاریابی بینالمللی کالاهای مورد نیاز دنیا را تامین کرد تا تولید داشته باشد افزود: تولید در این کشور به راه افتاده است، متاسفانه ما بازارها را از دست دادهایم ، علم بازاریابی در کشور به خوبی تبیین نشده و بازاریابی بینالمللی ما با مشکلات عدیده ای مواجه است.
وی با اشاره به اینکه کالاهای خارجی از طریق گمرکات وارد کشور می شوند گفت: به همین دلیل متاسفانه بازار از بین رفته است، کالاهای قاچاق باعث شده تا بازاری برای تولید نباشد ، در طول یکی دو دهه گذشته بخش عمده ای از تولید کنندگان متاسفانه از روند تولید خارج شده اند.
مدرس دانشگاه سمنان با تاکید بر اینکه اگر حوزه بازاریابی بین المللی حل شود بسیاری از مشکلات مرتفع خواهد شد عنوان کرد: بسیاری از تولیدکنندگان مهم در دنیا از آنها حمایتی نمیشود ،وضعیت آنها به گونهای است که به دولت هم کمک می کنند لذا حمایت و حفاظت از بازار ایران در داخل و خارج در اولویت باید قرار بگیرد .
وی با اشاره به اینکه در اقتصاد سود حاکم است ادامه داد: اگر تولید کنندگان خودرو در طول ۵۰ سال گذشته کیفیت خودرو را افزایش میداند نیازی به این همه محدودیت نبود ،صنعت خودرو به عنوان نماد صنعت کشور است اما نتوانست به بلوغ لازم برسد.
سعادت تصریح کرد: یکی از روشهای تولید صنعتی حمایت از صنایع داخلی است، صنعت خودرو به دلایل متعدد هنوز به مرحله بلوغ و تسخیر بازارهای بینالمللی و همچنین داخلی نرسیده است ،صنعت خودرو به جای اینکه به سود با کیفیت برسد به سود انحصاری در داخل کشور رسیده است و دچار سوء تغذیه اقتصادی شده لذا ذائقه از تولید با کیفیت به سمت رانت و انحصار تغییر پیدا کرده و برخی از خودروسازان به این سود عادت کرده اند.
مدرس دانشگاه سمنان با اشاره به این که زمانی می توانیم به خودروی خوب برسیم که انحصار شکسته شود افزود: خودروسازان ۵۰ سال است که رفاه مردم را دوزدیده اند، اگر یک بنگاه سود نداشته باشد دیر یا زود از بازار خارج می شود شاید صنعت خودرو سودآور نباشد اما رانتخواران خودرو به شدت سود میبرند.
عباسعلی ابونوری مدرس دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه در کشور برای تولید باید آمایش سرزمین انجام داد گفت: باید ببینیم که تولید مربوط به چه بخش هایی است لذا به تولید در بخشهای کشاورزی صنعت و خدمات باید توجه ویژهای داشت و هر کدام از این بخش ها با موانع تولیدی مشخصی روبهرو هستند.
وی افزود: انحصار چیزی نیست که بخواهیم از آن وحشت کنیم ،تولید کننده امنیت را باید در جامعه احساس کند ،زمانی که نیاز داخلی اشباع نشود امکان صادرات فراهم نمیشود ،به دلیل کاهش ارزش پول ملی در مسیر افزایش نرخ ارز شاهد افزایش صادرات هستیم، این سیاستگذاری کاهش ارزش پول ملی در تمام دنیا اتفاق میافتد.
وی با اشاره به اینکه نرخ ارز کاهش پیدا می کند تا صادرات افزایش یابد افزود: چین تکنولوژی به معنای واقعی ندارد به طوری که تولیدات این کشور بر مبنای مهندسی معکوس است و این مهندسی معکوس باعث شده تا نیروی کار و هزینه تولید در این کشور ارزان و پایین باشد.
ابونوری ادامه داد: کره و چین در درون خودشان تکنولوژی ندارند اما اقدام به مهندسی معکوس میکنند ،ایران با کشورهای شرق آسیا فرق میکند، ایران هجدهمین کشور ثروتمند جهان از نظر منابع طبیعی است، منابع بهطور سرشار در کشور وجود دارد، اگر کشور ایران هجدهمین کشور ثروتمند جهان است چرا در تولید دچار مشکل شده ایم ، ۹۰ درصد اقتصاد ایران دولتی است و نمیتوان به دلیل دولتی بودن عضو اقتصاد های بین المللی شویم.
انتهای پیام/
نظر شما