ماسال؛ دشتی سرسبز در کوههای تالش

شهرستان ماسال بعد از رودبار مرتفعترین شهر گیلان است و کنار رودخانهای به اسم خالکایی قرار گرفته، رودخانهای که سرچشمهاش قله مرتفع شاه معلم است. این رودخانه بعد از پیمودن ۴۰ کیلومتر از میان شهر میگذرد.
شهرستان ماسال از شهرستانهای استان گیلان است و مرکز آن شهرماسال و دارای ۲ بخش و ۴ دهستان است.
این شهرستان دربرگیرنده دو شهر به نامهای ماسال و شاندرمن است که دارای ۹۴ روستا و وسعت جغرافیایی ماسال ۴۸۶ کیلومترمربع است. از این میزان حدود ۷۰ هزار هکتار آن جنگل و مرتع و ۷۲۵۰ هکتار زیر کشت برنج و ۳ هزارو ۹۸۳ هکتار اراضی باغی میباشد. میزان بارش سالانه باران در این منطقه ۱۰۰۰ الی ۱۴۰۰ میلیمتر است. جاده کوهستانی ماسال به خلخال از این منطقه شروع میشود و جز مسیرهای جذاب برای طبیعت گردان محسوب میشود جاده ماسال به خلخال مسیر حرکت میرزا کوچکخان جنگلی به سمت خلخال بوده که در ارتفاعات گیلوان خلخال بر اثر کولاک درگذشت.
محصولات کشاورزی ماسال بیشتر برنج و محصولات دامی است. البته در این منطقه به کارهای دیگری هم مشغولند؛ کارهایی مثل: باغداری، پرورش دام و طیور، زنبورداری، شیلات و پرورش آبزیان و کرم ابریشم. خروجی این فعالیت میشود محصولاتی مثل: عسل طبیعی، پنیر تالشی، مرکبات، حلواهای محلی و برنج. زبان مردم ماسال هم تالشی است.
دیدنیهای ماسال:
رودخانه ها:
یکی رودخانه خالکایی و دیگری رودخانه مرغک. رودخانه خالکایی از قله ۳۱۵۰ متری شاه معلم سرچشمه میگیرد و از داخل شهر میگذرد. کنار همین رودخانه یک پارک ساحلی وجود دارد که جان میدهد برای گذران وقت، دم کردن چای و لذت بردن از طبیعت.
آبشارها:
ماسال منطقهای است پر از آبشارهای زیبا. آبشارهایی مثل آبشار ویوز در نزدیکی منطقه ییلاقی النزه در شاندرمن، آبشار ۱۵ متری خون، آبشار تولی نساء و آبشار رامینه که ۱۰ متر ارتفاع دارد.
غارها:
این منطقه غارهای کوچک و بزرگ زیادی دارد. بعضی از این غارها، باستانی هستند؛ مانند غار باستانی خندیله پشت، غار چسلی، غار کلچال. بعضی از این غارها هم طبیعی هستند. در این منطقه بیشتر از ۱۷ غار کوچک و بزرگ وجود دارد. بزرگترینشان غار آویشو است. این غار در بستر درهای کم آب در بین مناطق تائی بنه، انده چو و خماسون قرار دارد. غار آویشو در منطقه شاندرمن قرار گرفته و از دیگر غارهای استان گیلان بزرگتر است.
مسیر دسترسی به غار آویشو: رشت به سمت ماسال و بعد هم شاندرمن روستاهای سیاهمرد چالسرا و سپس از کنار بقعه درویش شاه امیر شاندرمن رد شوید. این مسیر ۳۵ کیلومتری از شاندرمن تا غار را میتوانید با سواری طی کنید.
تا به حال بیش از دو هزار متر از غار آویشو کشف شده است. در این غار هفت آبشار و تعداد زیادی قندیل وجود دارد. قدمت غار به بیش از ۷۵ میلیون سال میرسد.
صخرهنوردی در ماسال:
برای صخرهنوردی باید به روستای اسبه ریسه بروید. برای رفتن به این جا باید از جاده خاکی انحرافی بعد از هتل رامینه بروید به روستای ماسوله خانی. بعد از پیمودن ۳ کیلومتر به اسبه ریسه میرسید. روستا به دره نزدیک است و رودخانه پرآب از کنار آن میگذرد. اسبه ریسه کنار تخته سنگی بزرگ قرار گرفته و گروههای کوهنوردی و صخرهنوردی را به طرف خودش میکشاند.
جاده ماسال به خلخال:
اگر اهل کوه نوردی باشید حتما جاده زیبا و نیمه آسفالته ماسال به خلخال شما را شگفت زده میکند.
بام ماسال:
اگر یک کیلومتر از شهر دور شوید میرسید به بام سبز ماسال. از اینجا خیلی جاها را میتوانید ببینید. از بام چشم انداز شهر و بخشهایی از شهرستان صومعه سرا و بندر انزلی را میتوانید ببینید. این چشم انداز حقیقتا مسحور کننده است.
ییلاقات ماسال:
از مناطق دیدنی ماسال، ییلاقهای زیبای آن است. ییلاقات ماسال یکی از دیگری زیباترند. ییلاقهایی که آب و هوای آنها هر کسی را به سمت خود میکشاند. یکی از این ییلاقهای باصفا ییلاق اولسبلنگاه است. اولسبلنگاه یک ییلاق پر جمعیت است که پر است از ساختمانهای مسکونی چوبی. اغلب ساکنین اولسبلنگاه از شهروندان ماسال هستند و برای استراحت و گذراندن فصل گرما در آنجا زندگی میکنند.
یکی دیگر از این ییلاقها، ییلاق النزه است. ییلاقهای دیگر هم عبارتند از:
ییلاق تلارگاه، ییلاق خندیله پشت، ییلاق بیلگاه دول، ییلاق مارجونه، ییلاق ایسپی دشت، ییلاق رشته پشت، ییلاق مولومه بند، ییلاق شنبه راه، ییلاق واشیار، ییلاق سی فی، ییلاق نمنه پشت و ییلاق سوچاله.
اقیانوس ابر:
احتمالا مستندهایی دیدهاید که در آن فیلمبردار روی تپهای ایستاده و از رقص ابرها در زیر پایش فیلم میگیرد. اگر میخواهید خودتان این صحنه را تجربه کنید لازم نیست ویزای یک کشور خارجی را بگیرید.
دیواره سنگی اسبه ریسه:
یکی دیگر از مناطق دیدنی ماسال دیواره سنگی اسبه ریسه است. این دیواره یکی از صخرههای بلند سنگنوردی کشور است.
آرامگاه سردار جنگل:
اگر میخواهید آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی را ببینید، بروید ماسال. او وقتی میخواسته به خلخال برود در ارتفاعات آلاله گیر میکند و گرفتار کولاک و یخبندان میشود.
بازارهای محلی:
دربازار محلی پنجشنبه بازار منطقه شاندرمن که در میدان اصلی شاندرمن برگزار میشود، میتوانید محصولات محلی و صنایع دستی تهیه کنید.
یکی دیگر از بازارهای محلی منطقه، شنبه بازار است. میتوانید از این بازار فرآوردههای دامی مانند پنیر، کره و ترشیهای محلی تهیه کنید. هم چنین در فصل نهال کاری انواع و اقسام نهالها به خصوص نهال توت را میتوانید در این شنبه بازار پیدا کنید.
بهترین زمان سفر به ماسال:
هوای اینجا بستگی به فصل و زمان سفر دارد. اما معمولا هر فصلی را که برای سفر انتخاب کنید فرق چندانی نمیکند. هوا خنک است و تمیز. به اضافه این که سکوت و دور بودن از هیاهوی شهر هم جزو ویژگیهای همیشگی این منطقه است.
آب و هوای ماسال به خاطر واقع شدن در شمال کشور در نیمه دوم سال اکثرا بارانی است. به همین خاطر بهترین زمان سفر به ماسال معمولا از اواسط اردیبهشت ماه تا پایان تابستان است. با این که این منطقه زیبایی کم نظیری در فصل پاییز دارد، اما مردم در این فصل کمتر به آن سفر میکنند.
مسیر دسترسی
فاصله ماسال از شهر تالش 60 کیلومتر است و با رشت از راه صومعهسرا 55 کیلومتر فاصله دارد. ماسال با موقعیت جلگه ای در فاصله 50 کیلومتری شمال غرب رشت و در 20 کیلومتری غرب فومن و صومعه سرا واقع شده است. فاصله شاندرمن تا رشت 50 کیلومتر به سمت شمال غربی است. برای رفتن به غار آویشو نیز باید از رشت به سمت ماسال و سپس به سمت شاندرمن بروید و از روستاهای سیاهمرد، چالسرا و سپس از کنار بقعه درویش شاه امیر شاندرمن گذر کنید. این مسیر را می توان با سواری طی کرد که حدود 35 کیلومتر از شاندرمن فاصله دارد. همچین از ماسال تا دریا حدود 35 کیلومتر راه است، معمولا این مسیر بین 50 دقیقه تا یک ساعت انجام میشود.
نظر شما